Bekijk eerst de Introductie video
Zelfinzicht en zelfvertrouwen
Leuk dat je meedoet met mijn training waarin je stap voor stap meer inzicht in jezelf krijgt en je steeds meer zelf vertrouwen zult opbouwen.
Het is tevens een mooi healingsproces zowel fysiek, mentaal als emotioneel, omdat je al het negatieve waarin je over jezelf bent gaan geloven, los kunt laten
Deze training is opgebouwd uit 12 stappen en elke week kun je een volgende stap maken in het opbouwen van je zelfvertrouwen.
Ik raad je aan om echt de tijd te nemen voor de theorie en de opdrachten die hierbij horen. Dus oefen minimaal een week met elke volgende stap. Mocht je er meer tijd voor nodig hebben neem die dan ook gerust. Hoe beter je zelfinzicht wordt des te sneller en steviger wordt het vertrouwen in jezelf.
In deze training krijg je een aantal video’s te zien. Ik leg hierin uit wat zelfvertrouwen is en hoe je deze op kunt bouwen door middel van opdrachten en meditaties.
Heel veel inzicht, zelfvertrouwen, healing en plezier gewenst, Barbara
Video 2
Video 3
In de filmpjes heb ik je verteld dat we alles doen voor ons gevoel van veiligheid en dat onze persoonlijkheid zo wordt gecreëred. We zijn ons gaan aanpassen en van alles gaan geloven over onszelf wat vaak totale bullshit is.
Zoals je hebt gehoord en gezien wordt alles een stuk makkelijker als je meer zelfinzicht en zelfvertrouwen hebt. Het woord zelfvertrouwen zegt het al; vertrouwen in ons zelf.
Vaak hebben we het idee dat we alleen zelfvertrouwen hebben als we iets doen waar we goed in zijn of als we weten dat we het kunnen. In andere gevallen denken we dat het zelfvertrouwen vaak verdwenen is. Dit heeft dus niks te maken met zelfvertrouwen, maar met je ZEKER en ONZEKER voelen.
Zelfvertrouwen heeft juist te maken met het gevoel, in welke situatie (ZEKER of ONZEKER) je ook terecht komt, dat je het kunt en dat het goed komt. Sterker nog; dat het al goed is. Als je onzeker bent geeft dit vaak stress. En stress zorgt voor allerlei lichamelijke reacties, emoties, gedachten en uit zich in gedrag. Een keer is niet erg, maar als dit te vaak gebeurt of het houdt te lang aan is dit slecht voor lichaam en geest.
Het ontregelt de hormoonhuishouding, je voelt je minder fit, je kunt depressief worden, een burn out krijgen of allerlei ziektes . En wordt het ook een stuk moeilijker om dat wat je echt wilt ook daadwerkelijk echt te doen.
De komende weken ga je stap voor stap ervaren wat er gebeurt tijdens onzekerheid en hoe je dit al kunt veranderen om zo uiteindelijk zelfvertrouwen op te bouwen.
Week 1 Gaan je een Moodboard maken
Week 2 Onderzoek je jouw lichamelijke reacties
Week 3 Onderzoek je jouw emoties
Week 4 Onderzoek je jouw gedachten
Week 5 Onderzoek je jouw gedrag
Week 6 Video 3 Gedragsverandering & jouw lichaamsreactie als signaal voor de verandering
Week 7 Optimisme
Week 8 Creativiteit
Week 9 Focus
Week 10 Projectie
Week 11 Video 4. De volwassen communicatie
Week 12 Meditatie & evaluatie
Bij elke volgende stap ben je jezelf meer bewust van jouw reacties op onzekerheid. Dit zelfinzicht is essentieel om je emoteis, gedachten en gedrag te kunnen veranderen en zelfvertrouwen op te bouwen! Je voelt je sterker, gaat je leven in eigen hand nemen en ben je geen speelbal meer van je emoties.
Week 1 Opdracht > Positieviteit
Je gaat beginnen met het maken van jouw moodboard.
Het is belangrijk om te fantaseren en visualiseren hoe jij graag wilt zijn.
Als je dit moodboard elke dag ziet zul je steeds meer gaan voelen wat je wel wilt in plaats van wat je niet wilt. Je zult er dan ook steeds meer naar gaan leven.
Dus neem een groot stuk karton en plak dat helemaal vol met uitgeprinte of uitgeknipte plaatjes uit bv een magazine. Realiteit speelt geen rol. Al je dromen over jezelf mogen te zien zijn op dit board en maak het zo gedetailleerd mogelijk.
Denk daarbij aan plaatjes die voor jou symbool staan voor:
- Jouw toekomstige ik
- Meer zelfvertrouwen
- Meer durven zeggen of doen
- Je grenzen beter aangeven
- Positiever zijn
- Positiever gevoel
- Een rechte en mooie lichaamshouding die past bij zelfvertrouwen
Plaats het ergens (koelkast, toiletdeur of op de spiegel van je kledingkast) waardoor het dagelijks in je zichtveld zit. Neem alles goed in je op, elke dag weer, als je er naar kijkt. In deze weken gaat het voornamelijk om jou. Om jouw zelfvertrouwen en hoe jij je wilt voelen en hoe jij wilt zijn en je wilt gedragen.
Week 2 Opdracht > Lichamelijke reacties
Deze week onderzoek je jouw lichamelijke reacties.
In het model zie je onzekerheid met daaruit volgend lichamelijke signalen, emoties, gedachten en gedrag. Tijdens de video heb je je een onzekere situatie voorgesteld om te voelen en te kijken wat er allemaal met jou gebeurde op deze vlakken.
Een algemeen voorbeeld:
Stel je moet een moeilijk gesprek aan gaan op je werk waar je tegenop ziet. Je leidinggevende was de afgelopen periode steeds niet tevreden over je werk. Je voelt je onzeker herover en dan gebeurt er van alles met je.
Je krijgt lichamelijke reacties, zoals:
- Hartkloppingen
- Een droge mond
- Het warm of juist koud
- buikpijn of hoofdpijn
- Trillende spieren of gespannen spieren
Je voelt emoties, zoals:
- Boosheid
- Angst
- Verdriet
En je hebt allerlei negatieve gedachten, zoals:
- Misschien word ik wel ontslagen
- Hij of zij vindt m’n werk vast weer niet goed genoeg
- Wat moet ik doen zonder deze baan
- Zonder deze baan kom ik in de schulden
En wat je doet (je gedrag) is al deze ongemakken zo snel mogelijk verdoven
- Je gaat alles voor een ander doen om confrontaties te vermijden
- Je meldt je ziek
- Je neemt een kalmeringstabletje
- Je lacht alles weg
- Je eet je ongemak weg
- Je drinkt teveel alcohol
- Je neemt drugs
- Je negeert je gevoel totaal.
Als je je onzeker voelt is reageert je lichaam daar direct op. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust en hebben het idee dat ze alleen emoties en gedachten hebben wanneer ze in de onzekerheid komen. Maar een lichamelijke reactie is er zeker wel en gebeurt zonder dat je het door hebt. Er wordt iets onaangenaams uit het verleden getriggerd en je lichaam reageert daar onbewust meteen hetzelfde op.
Vaak willen we deze reacties verdoven, omdat het niet fijn voelt. Maar je lichaam reageert niet voor niks en het is juist goed om te ontdekken waarom je lichaam deze signalen afgeeft.
Als je hoofdpijn krijgt kan het zijn dat je te lang bent doorgegaan. Dus in plaats van een paracetamol te nemen zou je het wat rustiger aan moeten doen. Of als je hartkloppingen krijgt, omdat je bang bent dat iemand een confrontatie aangaat, is het belangrijk om te ontdekken waarom je toch zo bang bent hiervoor. Je bent gelijkwaardig en ieder mag zijn mening hebben. Je lichamelijke signalen geven eigenlijk heel mooi aan wat jouw grenzen zijn.
Je lichaam is echt jouw mooiste en beste boodschapper!
Week opdracht
Wees je bewust van je lichaam.
Schrijf op in welke situaties je welke lichamelijke reacties voelt.
Misschien ontdek je ook al de boodschap, maar het belangrijkste is om je bewust te worden van je lichamelijke signalen en ze goed te leren herkennen. Dit is een heel belangrijk onderdeel voor het opbouwen van jouw zelfvertrouwen
Week 3 Opdracht > Emoties
Deze week onderzoek je jouw emoties.
Vorige week hebben we hebben we het gehad over lichamelijke reactie als je je onzeker voelt voor bijvoorbeeld een moeilijk gesprek met je leidinggevende.
Naast de lichamelijke reactie (hartkloppingen, angstzweet, buikpijn of hoofdpijn) gebeurt er nog veel meer.
Er ontstaan ook emoties zoals:
- Boosheid
- Angst Verdriet
Je bent niet je emoties
Waarom nemen wij onze emoties toch zo serieus? Jij bent namelijk niet je emotie! Als je bedenkt dat je je het ene moment goed kunt voelen en het andere moment niet, is het best gek dat je alles zo serieus neemt.
Nou heb ik het niet over ingrijpende gebeurtenissen zoals het overlijden van iemand. Maar over de alledaagse zaken.
Iemand zegt iets onaardigs, je krijgt hartkloppingen of een ander lichamelijk ongemak en je voelt je boos of verdrietig.
Of je hebt je voorgenomen om te gaan sporten, maar je bent moe en dus wil je thuis blijven, maar daar voel je je dan weer schuldig over.
Je wilt nu echt een doel behalen, maar haakt alweer snel af door onrust en weerstand die je voelt.
Allemaal emoties waar jij naar luistert terwijl je deze een uur daarvoor en zelfs 10 minuten daarvoor nog niet had.
Als je bewuster wordt van je emotie en gaat beseffen dat JIJ niet je emotie bent wil dat nog niet zeggen dat je emoties minder heftig worden.
Als je je emoties gaat durven voelen zul je misschien alleen nog maar meer gaan voelen. Je denkt nu vast dat je dat juist niet wilt.
Maar geloof me, je zult merken dat het makkelijker wordt, omdat jij de baas wordt over jouw emoties ipv dat je emoties de baas over jou worden!.
Weekopdracht
Voor deze week wil ik je vragen welke emoties jij ervaart in onzekere situaties.
Voel het zonder er iets mee te doen!! We willen deze emoties namelijk het liefst meteen verdoven door iets te gaan doen, maar besef dan dat jij niet je emoties niet bent en je ze dus ook niet serieus hoeft te nemen!
Dus als je boos, verdrietig of bang bent geef het dan eens aandacht, Voel deze emoties bewust een hele minuut lang zonder iets te doen en schrijf op wat er gebeurt.
Wie weet heb je het daarna niet nodig om ze te verdoven.
En dan nog een leuk weetje: je gevoel houdt maar 90 seconde aan. Echt maar 90 seconden!! Denk daar eens over na. Daarna zorgen allerlei gedachten ervoor dat het gevoel aanhoudt. Hier gaan we dus volgende week mee aan de slag.
Week 4 Opdracht > Gedachten
Deze week onderzoek je jouw gedachten
De afgelopen 2 weken hebben we gekeken naar je lichamelijke reacties en emoties in aanloop naar het voorbeeld van een moeilijk gesprek met je leidinggevende.
Reacties als hartkloppingen, angstzweet, buikpijn en hoofdpijn gaan samen met emoties zoals boosheid, angst en verdriet.
Maar er gebeurt nog meer. Er komen ook allerlei gedachten bij kijken.
- Misschien word ik wel ontslagen
- Hij of zij vindt m’n werk vast weer niet goed genoeg
- Wat moet ik doen zonder deze baan
- Zonder deze baan kom ik in de schulden
Maar net zoals bij onze emoties zijn we ook onze gedachten niet.
Jij bent niet je gedachten!
Gedachten komen en gaan en ook deze hoef je dus niet serieus te nemen.
Door negatief te denken voel je je rot. Als je die gedachten niet hebt voel je je blij of in ieder geval een stuk beter. En de meeste negatieve gedachten die we hebben komen niet eens uit
Dus wat zonde van onze tijd en energie!
Daarbij maken je hersenen in eerste instantie geen verschil tussen de waarheid of fantasie. Een beeld wordt direct doorgestuurd naar je onderbewuste en voor waarheid aangezien. Pas daarna krijgt ‘je bewuste’ kans te reageren.
Dus hoe meer je voedt je met negativiteit, hoe negatiever je lichaam en geest hierop reageren. Je hormoonhuishouding kan bijvoorbeeld ontregelt raken en het is niet goed voor je immuunsysteem. En een goed immuunsysteem hebben we juist nodig om gezond te blijven.
We hebben wel 50.000 gedachten per dag waarvan er maar 5000 nieuw zijn. We denken van alles en de negatieve gedachten die we hebben herhalen we elke dag. Bij de 5000 gedachten die nieuw zijn kunnen we een keuze in maken om hier positieve of nog meer negatieve van te maken.
De keus lijkt me simpel, maar dan moet je hier wel wat voor doen.De boeddhistische theorie over “the monkey mind” geeft een mooie uitleg over hoe een aapje als het ware jouw gedachten beheerst.
En net zoals een aap van de ene tak naar de andere slingert, zo slingeren ook onze gedachten van de ene naar de andere kant. Vaak zijn dit negatieve gedachten die angst en stress oproepen.
Helaas kun je die onrustige aap niet kalmeren met een banaan, maar wel een beetje temperen door hem een opdracht te geven: laat hem focussen op je ademhaling. Focus op hoe je in- en uitademt, al is het maar een paar keer. Focus op hoe je bij het inademen nieuwe, positieve energie inademt en bij het uitademen oude, negatieve energie weer uitademt. Als het lukt, adem dan zo veel mogelijk naar je buik. Zeker in onzekere situaties zijn we geneigd hoog te ademen (borstademhaling) terwijl dat alleen maar onrustiger maakt. Onze natuurlijke ademhaling is de buikademhaling, die kalmeert. Kijk maar eens hoe baby’s en kleine kindjes ademen. Zo kun jij op het moment dat je je bewust bent van je negatieve gedachten meteen focussen op je ademhaling.
Nu zul je merken dat de negatieve gedachten weer heel snel kunnen terugkomen, want dat is namelijk wat je gewend bent – en wat je monkey mind nu eenmaal doet -.
En ook logisch, want al in de oertijd hadden we hetzelfde mechanisme. Er dreigde gevaar dus dat betekende alert zijn, bedenken en overdenken wat er kan gebeuren en hoe het gevaar te ontwijken. Heel functioneel dus.
Toen tenminste. Vandaag de dag komen we niet meer zo snel met dat soort acuut gevaar in aanraking, het mechanisme is eigenlijk niet meer nodig. Maar dat weet ons oerbrein niet.
Het enige wat helpt is daarom elke keer weer terug te gaan naar je ademhaling. Dat werkt om het oude mechanisme te onderbreken en jezelf minder lang te voeden met negativteit..
En zoals je misschien al weet. Dat wat je aandacht geeft groeit. Dus geef aandacht aan positieve gedachten. Al voelt het in het begin geforceerd, blijf positieve gedachten maken. Het zal uiteindleijk natuurlijk worden.
Weekopdracht
Voor deze week wil ik je vragen te gaan oefenen met bewust worden van je gedachten.
En bij negatieve gedachten stop je en focus je je op je ademhaling. Dit kun je ook doen wanneer je geen negatieve gedachten hebt bijvoorbeeld wanneer je in een winkel bent, op de wc zit, wandelt of waar dan ook.
Al zijn het maar een paar ademhalingen waar je op let. Zo breng je jezelf steeds tot rust.
Wat mij betreft voeg je er nog van alles aan toe, voed je je jezelf met positieve zaken. Naast de ademhaling zeg je allerlei geweldige dingen in jezelf.
Over wat goed, mooi en positief is, aan jezelf en je leven. En geniet je van deze positiviteit, die heel goed voor is jezelf en je oh zo belangrijke immuunsysteem.
Week 5 Opdracht > Gedrag
Deze week onderzoek je jouw gedrag.
In het voorbeeld van het moeilijke gesprek met je leidinggevende zul je iets doen (je gedrag) om zo snel mogelijk je onzekerheid met alle lichamelijke reacties, emoties en gedachten te verdoven.
Je kunt hierbij denken aan:
- Pleasen (alles voor een ander doen in dit geval je leidinggevende om maar zo snel mogelijk haar weer tevreden te krijgen).
- Vermijdingsgedrag, je meldt je ziek.
Innemen van een kalmeringstabletje.
Alles weglachen. - Je ongemak weg eten of drinken.
Drugs gebruiken.. - Je negeert je gevoel totaal en rent maar door.
Je kun je misschien voorstellen dat als je te vaak dergelijk gedrag inzet dit op langer termijn slecht is voor je.
- Teveel pleasen betekent opbranden
- Innemen van een kalmeringstabletje, betekent verslaafd raken, betekent slecht voor je lichaam
- Vermijdingsgedrag betekent uitstel betekent grotere ongemakken
- Alles weglachen betekent nooit echt verbinding met mensen betekent mensen kunnen verliezen
- Je ongemak weg eten betekent te dik worden betekent ongezond zijn en/of ziektes krijgen zoals diabetes. Of drinken betekent verslaafd raken betekent slechte gezondheid/lever
- Drugs gebruiken betekent jezelf uitputten
- je gevoel totaal negeren en rent maar door betekent opbranden of mensen verliezen.
Weekopdracht
Het gedrag dat jij het vaakste inzet als je je onzeker voelt is jouw patroon in je leven geworden om je zo snel mogelijk weer veilig en fijn te voelen. Helaas alleen op kort termijn, want op de langere termijn doe je jezelf te kort. We noemen we het daarom ook wel schijnveiligheid.
Voor deze week wil ik je vragen om bewust te worden van wat jij doet. Welk gedrag zet jij het vaakste in als je je onzeker voelt.? Dit is jouw patroon geworden die je vast al heel lang inzet. En als je dit inzicht hebt kun je het gaan omzetten naar gedrag dat wel functioneel voor je is op de langere termijn.
Volgende week gaan we aan de slag met die verandering! Succes!
Week 6 Opdracht > Gedragsverandering
Jouw Lichaam als signaal voor gedragsverandering.
Deze week nemen we jouw lichaamsreactie als signaal onder de loep om te veranderen en zo je zelf vertrouwen op te bouwen.
Maar eerst wil ik je uitleggen in de video waarom het veranderen van je patroon nou zo moeilijk is. Je kent het zelf ook vast wel. Je neemt je iets voor, omdat je het nu echt anders wilt, maar na een paar pogingen geef je toch weer op.
Je hebt nu gehoord waarom het zo moeilijk is je oude gedragspatroon te veranderen. Je oude gedragspatroon denkt nog steeds dat je klein bent en wilt je behoeden voor onveiligheid en verandering. Het wil dus niet dat jij verandert en doet hier alles voor. Maar nu je meer inzicht hebt in jouw lichamelijke reacties, emoties, gedachten en gedrag is het belangrijk om niet meteen je eerste behoeften te volgen om je onzekerheid te verdoven..
Wat je nu wel kunt doen is je lichamelijk reactie in te zetten voor de verandering.
Je lichamelijke reactie wordt nu de boodschap en het signaal om het anders te doen. Dit is niet makkelijk in het begin en hier heb je echt wel discipline voor nodig.
Noem het een mooi ritueel is naar jezelf. Het zorgt ervoor dat je op langer termijn vol zelf vertrouwen in het leven staat: gezonder, blijer en succesvoller!
Even weer terug naar ons moeilijk gesprek met je leidinggevende.
- Je krijgt hartkloppingen.
- Je voelt angst en verdriet.
- Je denkt; oh hellup, misschien word ik ontslagen.
- Je meldt je ziek.,
- Je gaat pleasen.
- Je gaat teveel eten of drinken.
Nu gaat jouw lichamelijk reactie jou helpen als signaal!
Op het moment dat je hartkloppingen krijgt weet je dat dit jouw signaal en boodschap naar jezelf is om het anders te gaan doen. Je bent nu bewust dat je je gevoel en gedachten NIET bent en maakt de keuze hier anders mee om te gaan..
- Hartkloppingen. ‘Aha mijn signaal!
- Je voelt angst en verdriet en zegt tegen jezelf; ‘hallo gevoelens, ik ben jullie niet, maar prima dat jullie er zijn.
- Je denkt; ‘”k ben geweldig en doe mijn best dus kom maar op!”
- Je focust op je ademhaling, gaat het gesprek aan en laat je leidinggevende weten hoe het voor jou is..
Nog wat andere voorbeelden: Iemand waarvan je houdt is boos op je
- Je krijgt hartkloppingen.
- Je voelt angst en verdriet.
- Je denkt; ‘oh hellup, wat heb ik fout gedaan?’
- Je gaat pleasen en zegt al meteen sorry al is de boosheid misschien onterecht of heb je per ongeluk iets gedaan waarvan je geen kwaad bewust bent.
Je kun het nu anders gaan doen:
- Hartloppingen. ‘Aha mijn signaal!’
- Je voelt angst en verdriet en zegt tegen jezelf; ‘hallo gevoelens, ik ben jullie niet, maar prima dat jullie er zijn.
- Je denkt; ‘ik ben geweldig!’
- Je focust op je ademhaling, luistert wat degene te zeggen heeft en laat weten hoe jij de dingen ziet.
Je hebt je voorgenomen om te sporten, maar vlak voordat je gaat komt er weerstand. Je hebt echt geen zin en voelt je moe.
- Lichaam; moeheid; ‘ aha mijn signaal!
- Gevoel; Onrust/weerstand: Hallo weerstand/onrust, leuk dat jullie er zijn, maar ik ben jullie niet.
- Gedachten; Ik ga gewoon. Wat ben ik knap. Ik ben trots op mezelf.
- Je kleed je om en gaat sporten.
Natuurlijk is en blijft het oefenen en bewust blijven, maar jouw zelfvertrouwen zal steeds sterker worden.
Je weet nu immers dat je niet alleen in ZEKERE situaties, maar ook in ONZKEKERE situaties jij bepaalt hoe het gaat.
JIJ neemt de controle! Je bent geen speelbal meer van je gedachten en emoties, maar JIJ bepaalt nu wat er gebeurt!.
Wow hoe lekker is dat!
Weekopdracht
Deze week wil ik je vragen om te oefenen met jouw lichamelijke reactie als signaal om het nu anders te doen.
Misschien weet je nog niet meteen welk gedrag je wel moet inzetten of hoe je het anders moet gaan doen, maar speel hier gewoon mee.
Luisteren naar je lichamelijke signaal en zet in ieder geval niet meer je oude gedragspatroon.
Dit is al de grootste stap om je zelfvertrouwen op te bouwen. Als je het nog niet weet kan je er thuis over na denken welk gedrag je had kunnen inzetten.
Dit helpt om het dan een volgende keer anders te doen.
Week 7 Opdracht > Optimisme & Veerkracht
Deze week kijken we naar jouw optimisme en veerkracht.
Hoe heb je het ervaren om te luisteren naar je lichaam als boodschapper.
Heb je daardoor al wat kunnen veranderen. En geeft dit al een goed en trots gevoel?
Optimisme is ook heel belangrijk voorhet opbouwen van zelfvertrouwen en een gezonder, blijer en succesvol leven. Door optimistisch te zijn heb je veel meer veerkracht.
Optimisten zien de positieve kant van negatieve gebeurtenissen. Als een optimist solliciteert op een baan en deze niet krijgt zal hij denken dat het niet voor niks is en dat er een betere baan voorbij komt.
Een pessimist denkt eerder dat hij nooit een goede baan zal vinden. Gaat een relatie over dan accepteert een optimist dit als een onderdeel van het leven terwijl een pessimist denkt dit niet te overleven.
Dit wil niet zeggen dat de optimist niet heel veel verdriet of een andere emotie kent. Zeker wel!
Alleen hij of zij kiest ervoor anders naar een nare gebeurtenis te kijken en zich niet zo te laten leiden door zijn/haar emoties.
Je ziet dit vaak bij topsporters.
Een topsporter kijkt naar wat wel goed gaat in plaats van wat niet goed gaat.
Als een hockeyer in een wedstrijd 4 x mis schiet, maar 1 keer raak, dan zal hij die ene keer dat het raak was onthouden.
Heeft een hardloper een slechte start, maar wint toch nog brons, dan zullen de toeschouwers blijven praten over de gemiste start terwijl de topsporter zich focust op de behaalde winst.
Optimistischer worden is oefenen, oefenen en oefenen. Als er iets gebeurt wat je niet als prettig ervaart zul je de situatie toch moeten accepteren.
Gebeurd is gebeurd en je kunt dat niet terug draaien.
Helaas heb je niet altijd de controle over de gebeurtenissen in je leven, maar gelukkig heb je wel de controle over hoe je met deze gebeurtenissen omgaat.
Weekopdracht
Deze week gaan jij werken aan het vergroten van je optimisme.
Op het moment dat je in een onzekere situatie een lichamelijke onprettige reactie voelt is dat het signaal om in de rol van optimist te stappen. En overdrijf lekker alsof je in de meest optimistische film speelt.
Schrijf deze momenten op ter inspiratie.
Je wilt gaan sporten, maar voelt je moe
- Lichaam; moeheid; aha mijn signaal.
- Gevoel; weerstand/onrust; hallo daar!
- Gedachten: Ik ben een optimist en ik ga gewoon. Top! Mijn wilskracht groeit!. Wow wat doe ik dat toch goed! IK BEN GEWELDIG!
- Je kleedt je aan en gaat sporten
Weekopdracht
Deze week gaan jij werken aan het vergroten van je optimisme.
Op het moment dat je in een onzekere situatie een lichamelijke onprettige reactie voelt is dat het signaal om in de rol van optimist te stappen. En overdrijf lekker alsof je in de meest optimistische film speelt.
Schrijf deze momenten op ter inspiratie.
Je wilt gaan sporten, maar voelt je moe
- Lichaam; moeheid; aha mijn signaal.
- Gevoel; weerstand/onrust; hallo daar!
- Gedachten: Ik ben een optimist en ik ga gewoon. Top! Mijn wilskracht groeit!. Wow wat doe ik dat toch goed! IK BEN GEWELDIG!
- Je kleedt je aan en gaat sporten
Week 8 Opdracht > Creativiteit
Deze week kijken we naar jouw creativiteit.
De opdracht van deze week is leuk, simpel, maar net zo belangrijk. Je bent je oude gedragingen aan het doorbreken voor nieuwe positieve gedragingen.
Het kost tijd om die nieuwe gedragingen in jouw systeem te krijgen, omdat we vaak zo vastgeroest zijn in onze manier van doen dat het niet makkelijk is deze gedragingen te veranderen.
Wat nu helpt is om naast de gedragingen die we willen veranderen ook onze geijkte gedragingen eens anders te doen. Hoe meer je namelijk verandert hoe sneller het gaat. Denk aan het sneeuwbal effect. Hoe meer sneeuw erbij komt hoe sneller deze rolt.
Dus poets je je tanden met je tandenborstel in je rechterhand, doe dat dan deze week eens met je linkerhand. Of eet eens met je andere hand.
Loop of rijd je altijd dezelfde weg naar je werk, studie of winkel pak dan eens een andere route.
Heb je elke ochtend hetzelfde ontbijt, verfris jezelf met iets anders. En misschien kun je er zelf ook nog een paar verzinnen.
Schrijf in ieder geval drie dingen op die je deze week elke dag anders gaat doen. En schrijf daarna ook op hoe je dit hebt ervaren. Veel plezier ermee..:-).
Week 9 Opdracht > Focus
Deze week kijken we naar jouw focus.
Focus is heel belangrijk.
We zijn zo gewend elke dag zoveel dingen, zonder na te denken, op dezelfde manier te doen en toe te geven aan alle prikkels om ons heen zoals televisie en social media dat je brein bijna niet meer zelf hoeft te werken.
Je brein en jij worden lui waardoor je eerder overgeleverd bent aan de invloeden van buitenaf terwijl je nou net aan het leren bent om zelf te kiezen hoe je met bepaalde gebeurtenissen wilt omgaan.
Sta daarom elke dag eens stil bij wat je doet. Dus als je met iets bezig bent (werk, sport, eten, hobby, lezen) zorg dan dat je ook daar alleen mee bezig bent. Laat je niet afleiden door bijvoorbeeld even even je mobieltje te pakken om de te kijken wie er heeft geappt.
Weekopdracht
Deze week oefen je verder met alles wat je in deze training hebt geleerd en om bewust één ding tegelijk te doen en je daarop te concentreren.
Jij bepaalt hoelang je iets doet en hou je daar aan.
Spreek een tijd af met jezelf die je waar kunt maken voor datgene wat je op dat moment wilt doen.
Vind je het nog moeilijk om je een uur achter elkaar te focussen op een ding, maak er dan een half uur van. Of desnoods een kwartier en bouw het daarna rustig op.
Maak dus echt een afspraak met jezelf waar je je aan kunt houden.
Dit is namelijk erg belangrijk en essentieel in het opbouwen van je zelfvertrouwen.
Waarom is je aan je eigen afspraak houden dit zo belangrijk?
Stel je spreek af in de kroeg en diegene waarmee je hebt afgesproken komt niet opdagen. Na een uur belt hij op om excuses te maken om te vertellen dat hij in slaap was gevallen op de bank. Nou kan gebeuren denk je en jullie maken dezelfde afspraak voor de volgende dag.
Maar ook nu komt hij weer niet opdagen. Hoe vaak kan hij dit doen voordat je hen niet meer vertrouwt op zijn woord? 2, 3 of misschien wel 4 keer? Daarna is het vertrouwen weg.
En denk nu eens na hoe vaak je al een afspraak met jezelf niet bent nagekomen. Zeker tientallen keren….. Je kunt je voorstellen dat het vertrouwen in jezelf hiermee ook weg raakt. Je stelt jezelf elke keer teleur en dit brengt weer negatieve gedachten over jezelf met zich mee. Je krijgt het idee dat het je toch niet lukt dus bij de volgende afspraak met jezelf laat je ook maar versloffen, ‘want het lukt je toch niet’.
Dit wordt ‘self fulfilling prophecy’ genoemd.
Dit betekent: Je krijgt wat je denkt en verwacht.
Belangrijk is dan ook om een afspraak te maken die je na kunt komen. Als je besluit gezonder te leven wat is dan echt haalbaar?
Wil je meer sporten dan is het beter om de afspraak te maken om met 1 of 2 keer per week te beginnen. Als het dan een keer extra lukt is het meegenomen. En na een tijdje de frequentie op te bouwen.
Als je besluit niet meer zoveel te willen snoepen halveer dan eerst of maak de afspraak om om de dag iets lekker te mogen in plaats van nog maar 1 x in de week.
Zelfs het snoozen van de wekker in de ochtend is een afspraak. Maak de afspraak hoe vaak je snoozt, want tegen jezelf zeggen dat je er meteen uitgaat en nog 2 keer snoozt geldt als het niet nakomen van je eigen afspraak.
Zeker in de opbouwfase van je zelfvertrouwen is dit heel belangrijk. Als dit straks veel beter is dan heeft het een keer niet nakomen van een afspraak echt geen effect meer, maar nu nog wel!
Begin dus liever klein en bouw het daarna op dan dat je je iets voorneemt wat je niet kunt waarmaken.
Week 10 Opdracht > Projectie
Deze week kijken we naar jouw Projectie.
Ik ga je nu iets vertellen wat je hopelijk veel vrijheid geeft. Dit gaat over projectie.
Als iemand een oordeel over jou heeft zegt dit ALLES over die persoon zelf en heeft niks met jou te maken….
Andersom geldt ook dat als JIJ een oordeel hebt over iets of iemand dit weer alles met JOU te maken heeft.
Om je een idee te geven. Als ik zelf vertrouwen heb dan accepteer ik mijn zekere kant, maar ook mijn onzekere kant. Ik hoef niet te vluchten en kan het gevoel als het ware omarmen terwijl ik me helemaal veilig bij mezelf voel en weet dat alles goed is en er niks kan gebeuren. Dan zal ik geen oordeel over iemand hebben. Als ik dan iemand zie, waarvan ik vindt dat deze te dik of te dun is, mooie of lelijke kleding aanheeft dan zie ik dat wel, maar ik heb hier geen oordeel over. Het is puur een observatie.
En ik weet dat het een pure observatie is, omdat ik er helemaal niks bij voel.
Zodra er een gevoel en dus een oordeel bij komt dat diegene echt te dik is of te dun of dat ik me niet kan voorstellen dat iemand in zulke lelijke kleding loopt heeft dit alles met mijn eigen onzekerheid over mijn eigen uiterlijk te maken.
Ik vind mezelf te dun of te dik en ben veel met mijn kleding bezig dus valt dit me ook op bij andere mensen.
Als je verlegen bent en je hebt een hekel aan iemand met een grote bek wil dit zeggen dat jij juist iets van die grote bek zou willen hebben.
Misschien niet zoveel als die grote bek zelf, maar wel een beetje. En andersom als je een grote bek hebt vindt je vaak een verlegen iemand maar een saai muur bloempje.
Maar ook jij zet een grote bek op uit onzekerheid en zou eigenlijk iets meer van dat ‘verlegen durven zijn’ kunnen gebruiken.
Je kijkt dus eigenlijk in de spiegel. Dat wat je niet leuk vindt heeft iets met jezelf te maken. Het leuke is dat het andersom ook geldt.
Als je iets leuks of moois vindt van de ander dan heb je dit vaak zelf ook of zou je het graag willen. Vind je iemands spontaniteit leuk dan kan het heel goed zijn dat jij zelf ook spontaan bent.
Of je wilt dit meer worden en kunt er dan aan werken.
Weekopdracht
Voor deze week wil ik je vragen om je oordelen bij te houden.
Als je merkt dat je oordeelt schrijf ze dan op en kijk eens of je erachter komt wat dat over jezelf zegt. En ook als je iets leuks ziet aan iemand wat dat over jezelf zegt.
Dit is echt leuk om te doen!
Je kunt lachen om je oordelen en kunt jezelf ook nog eens complimenten geven.
.
Blijf natuurlijk ook bezig met je patronen doorbreken en zelfvertrouwen opbouwen. Je zult zien dat je je steeds krachtiger gaat voelen en meer durft en aanpakt. Als je het deze weken al hebt gemerkt dan is dat te gek, maar zo niet, weet dan dat het gewoon echt tijd kost!
Neem die tijd dan ook en blijf door oefenen met wat je hebt geleerd.
Week 10 Opdracht > Projectie
Deze week kijken we naar de volwassen communicatie.
Je kwetsbaar opstellen is voor veel mensen spannend.
Ook hier komt de angst om afgewezen te worden weer om de hoek kijken.
Vooral bij jongens/mannen is dit het geval, want je kunt als watje uitgemaakt worden en dan lig je uit de groep.
Voor meisjes/vrouwen is vaker de angst om eerlijk te zeggen wat ze van iets vinden.
Deze angst is dus heel menselijk, maar het wordt tijd om het om te draaien. Je weet nu dat het je patronen is die hiervoor zorgt, dat het niet waar is en dat je veilig bent bij jezelf.
Als iemand een oordeel over je heeft weet je nu ook dat dit met diegene zelf te maken heeft en niks met jou!
Dus ga oefenen met eerlijk communiceren!
Hoe doe je dit?
Eerlijk communiceren is vaak lastig als je in de onzekerheid komt en je daar het liefst van wil vluchten. In plaats van dit te doen heb je nu geleerd gewoon te voelen wat je voelt, je gevoel niet meer zo serieus te nemen, je aandacht naar je ademhaling te verleggen, iets positiefs te denken en te doen wat op lange termijn het beste voor jou is. En dit is ook eerlijk communiceren. Eerlijk zijn naar jezelf en dus ook naar de ander is groeien van je zelfvertrouwen, want op lange termijn geeft dit het beste gevoel, verlies je geen energie en het belangrijkste verlies je jezelf niet. Je bent immers veilig bij jezelf.
Het gaat er bij de communicatie dan ook om dat je
- Zegt wat jij voelt
- Laat weten wat jouw behoefte is.
Vind je het niet fijn hoe je partner, baas, vriend(in) tegen je doet wijs dan niet met een vinger naar de ander door te zeggen dat hij/zij iets niet goed doet. De ander voelt zich dan vaak aangevallen en gaat ook in de aanval. Nee, zeg wat JIJ voelt.
Bijvoorbeeld;
- “Ik heb het gevoel dat jij steeds bepaalt wat er gebeurt en dit wil ik niet meer”.
- “Zou je voortaan willen overleggen?” “
Je kunt nog een stapje verder gaan door te zeggen wat het ECHT met je doet;
- “Ik heb het gevoel dat jij steeds bepaalt wat er gebeurt en daardoor voel ik me niet gezien”.
- “Zou je voortaan willen overleggen?”
Hierdoor begrijpt de ander sneller waarom iets een probleem voor je is en kan hierdoor ook eerder begrip tonen.
Gebeurt dit niet en gaat iemand toch in de aanval of zegt iets onredelijk zoals; “goh wat ben jij snel op je tenen getrapt”. Dan ga je weer terug naar de 2 stappen
- “Het raakt me dat je zo reageert”
- “Zou je hier even serieus op in willen gaan?”
Als de ander dan nog niet serieus reageert kun je ervoor kiezen te zeggen dat je dit gesprek hierbij stopt, omdat er niet serieus gepraat kan worden of dat je even weggaat, de telefoon ophangt etc.
Ik geef altijd mee dat je één keer of hooguit twee keer iets kunt vragen aan de ander.
Als deze persoon hier niks mee doet dan Wil hij het niet.
Of kan hij het niet.
Dus verspil je energie dan niet langer en voel wat het met je doet.
En neem een besluit voor op langer termijn wat je met deze persoon of situatie wilt.
Je kunt ervoor kiezen om te accepteren dat iemand is zoals hij is en doet wat hij doet, omdat er zoveel positieve eigenschappen tegenover staan. Of je merkt dat je echt niet blij of zelfs ongelukkig hiervan wordt zodat je afstand moet gaan nemen van deze persoon, omdat het anders ten koste van jezelf gaat.
En ik zeg altijd dat je alles voor een ander kunt doen, maar NIET ten koste van jezelf.
Dit klinkt makkelijk, maar ik begrijp en weet dat dit heel spannend en verdrietig kan zijn om dit te gaan doen.
En ook nu mag je gewoon weer voelen hoe spannend het is, weten dat je NIET je gevoel bent en hiermee aan de slag gaan.
Weekopdracht
Voor deze week wil ik je vragen tenminste één spannend gesprek aan te gaan met je partner, een vrien(in), collega/baas of ouder.
Vraag 1) Denk eens na over jouw relaties. Zijn ze gelijkwaardig? Schrijf eens op bij wie je helemaal jezelf bent en bij wie niet.
Vraag 2) Als je niet helemaal jezelf bent wat laat je dan niet van jezelf zien? En waarom niet. Schrijf ook dit weer op.
Opdracht: Ga degene waar je niet alles bij uit eens vertellen wat je moeilijk vindt. Doe dit bij elke relatie waar je niet helemaal jezelf durft te zijn.
Je kunt met iets kleins beginnen en steeds vaker vertellen waar je moeite mee hebt of wat je dwars zit. Al is het in het begin hartstikke spannend het wordt echt steeds makkelijker..
Daarbij ontdek je dan pas ook echt je echte vrienden en goede relaties.
Week 11 Opdracht > De volwassen communicatie
Deze week kijken we naar de volwassen communicatie.
Je kwetsbaar opstellen is voor veel mensen spannend.
Ook hier komt de angst om afgewezen te worden weer om de hoek kijken.
Vooral bij jongens/mannen is dit het geval, want je kunt als watje uitgemaakt worden en dan lig je uit de groep.
Voor meisjes/vrouwen is vaker de angst om eerlijk te zeggen wat ze van iets vinden.
Deze angst is dus heel menselijk, maar het wordt tijd om het om te draaien. Je weet nu dat het je patronen is die hiervoor zorgt, dat het niet waar is en dat je veilig bent bij jezelf.
Als iemand een oordeel over je heeft weet je nu ook dat dit met diegene zelf te maken heeft en niks met jou!
Dus ga oefenen met eerlijk communiceren!
Hoe doe je dit?
Eerlijk communiceren is vaak lastig als je in de onzekerheid komt en je daar het liefst van wil vluchten. In plaats van dit te doen heb je nu geleerd gewoon te voelen wat je voelt, je gevoel niet meer zo serieus te nemen, je aandacht naar je ademhaling te verleggen, iets positiefs te denken en te doen wat op lange termijn het beste voor jou is. En dit is ook eerlijk communiceren. Eerlijk zijn naar jezelf en dus ook naar de ander is groeien van je zelfvertrouwen, want op lange termijn geeft dit het beste gevoel, verlies je geen energie en het belangrijkste verlies je jezelf niet. Je bent immers veilig bij jezelf.
Het gaat er bij de communicatie dan ook om dat je
- Zegt wat jij voelt
- Laat weten wat jouw behoefte is.
Vind je het niet fijn hoe je partner, baas, vriend(in) tegen je doet wijs dan niet met een vinger naar de ander door te zeggen dat hij/zij iets niet goed doet. De ander voelt zich dan vaak aangevallen en gaat ook in de aanval. Nee, zeg wat JIJ voelt.
Bijvoorbeeld;
- “Ik heb het gevoel dat jij steeds bepaalt wat er gebeurt en dit wil ik niet meer”.
- “Zou je voortaan willen overleggen?” “
Je kunt nog een stapje verder gaan door te zeggen wat het ECHT met je doet;
- “Ik heb het gevoel dat jij steeds bepaalt wat er gebeurt en daardoor voel ik me niet gezien”.
- “Zou je voortaan willen overleggen?”
Hierdoor begrijpt de ander sneller waarom iets een probleem voor je is en kan hierdoor ook eerder begrip tonen.
Gebeurt dit niet en gaat iemand toch in de aanval of zegt iets onredelijk zoals; “goh wat ben jij snel op je tenen getrapt”. Dan ga je weer terug naar de 2 stappen
- “Het raakt me dat je zo reageert”
- “Zou je hier even serieus op in willen gaan?”
Als de ander dan nog niet serieus reageert kun je ervoor kiezen te zeggen dat je dit gesprek hierbij stopt, omdat er niet serieus gepraat kan worden of dat je even weggaat, de telefoon ophangt etc.
Ik geef altijd mee dat je één keer of hooguit twee keer iets kunt vragen aan de ander.
Als deze persoon hier niks mee doet dan Wil hij het niet.
Of kan hij het niet.
Dus verspil je energie dan niet langer en voel wat het met je doet.
En neem een besluit voor op langer termijn wat je met deze persoon of situatie wilt.
Je kunt ervoor kiezen om te accepteren dat iemand is zoals hij is en doet wat hij doet, omdat er zoveel positieve eigenschappen tegenover staan. Of je merkt dat je echt niet blij of zelfs ongelukkig hiervan wordt zodat je afstand moet gaan nemen van deze persoon, omdat het anders ten koste van jezelf gaat.
En ik zeg altijd dat je alles voor een ander kunt doen, maar NIET ten koste van jezelf.
Dit klinkt makkelijk, maar ik begrijp en weet dat dit heel spannend en verdrietig kan zijn om dit te gaan doen.
En ook nu mag je gewoon weer voelen hoe spannend het is, weten dat je NIET je gevoel bent en hiermee aan de slag gaan.
Weekopdracht
Voor deze week wil ik je vragen tenminste één spannend gesprek aan te gaan met je partner, een vrien(in), collega/baas of ouder.
Vraag 1) Denk eens na over jouw relaties. Zijn ze gelijkwaardig? Schrijf eens op bij wie je helemaal jezelf bent en bij wie niet.
Vraag 2) Als je niet helemaal jezelf bent wat laat je dan niet van jezelf zien? En waarom niet. Schrijf ook dit weer op.
Opdracht: Ga degene waar je niet alles bij uit eens vertellen wat je moeilijk vindt. Doe dit bij elke relatie waar je niet helemaal jezelf durft te zijn.
Je kunt met iets kleins beginnen en steeds vaker vertellen waar je moeite mee hebt of wat je dwars zit. Al is het in het begin hartstikke spannend het wordt echt steeds makkelijker..
Daarbij ontdek je dan pas ook echt je echte vrienden en goede relaties.
Week 11 Opdracht > De volwassen communicatie
Deze week krijg je een meditatie en gaan we evalueren.
Hierbij geef ik je een meditatie die je elke dag kunt doen.
Een meditatie op je ademhaling en de ‘zon in jezelf aanzetten’.
Meditatie is namelijk zo goed en geeft innerlijke rust.
Het verhoogt onder andere je immuunsysteem, het vermindert angst en stress, verlaagt je bloedruk, verbetert de slaap, vermindert depressive en eenzaamheid en verhoogt je concentratie en focus.
En hoe meer je mediteert moe meer je controle gaat krijgen over je gedachten en je je minder laat leiden door je emoties.
Probeer daarom elke dag te mediteren. Een paar tellen letten op je ademhaling (zie the monkey mind op youtube) is al een korte meditatie en dus effectief.
Vind een bijpassende meditatie op youtube of luister deze meditatie die ik voor je heb ingesproken. Geniet ervan!
En dan voor nu gefeliciteerd.
Je bent aan het einde gekomen van deze training voor het opbouwen van je zelfvertrouwen.
Knap gedaan!
Het is wel een must om hier elke dag bewust van te blijven en je gedachten en gedrag te blijven omzetten naar het positieve.
Je zult echt steeds meer gaan merken dat jij de regie van je eigen leven in handen hebt in plaats dan dat jouw emoties en gedachten de regie hebben.
Jij hebt de regie. Pakt die dan ook! Evalueer de afgelopen 2 1⁄2 maand eens en kijk waar je je aandacht nog aan kunt geven.
Evaluatie
En dan voor nu gefeliciteerd.
Je bent aan het einde gekomen van deze training voor het opbouwen van je zelfvertrouwen.
Knap gedaan!
Het is wel een must om hier elke dag bewust van te blijven en je gedachten en gedrag te blijven omzetten naar het positieve.
Je zult echt steeds meer gaan merken dat jij de regie van je eigen leven in handen hebt in plaats dan dat jouw emoties en gedachten de regie hebben.
Jij hebt de regie. Pakt die dan ook! Evalueer de 12 stappen eens en kijk waar je je aandacht nog aan kunt geven.
Heb jij goed kunnen oefenen en merkte je al dat je een verschil kunt maken?
Zo ja, gefeliciteerd! Ga vooral zo door!
Zo niet, evalueer waar het aan kan liggen en schrijf die punten op.
Wat heb je geleerd deze 3 maanden en wat doe je nu anders?